Valet 2018 i Jämtlands län

Ragundas nya styre fick som de ville på första fullmäktige

1:28 min

Allt gick det nya minoritetsstyrets väg i Ragunda under torsdagskvällens första fullmäktigesammanträde med nytt styre efter valet.

Det var annars en tunn dagordning med två ärenden. Den viktigaste punkten var att välja ledamöter till de viktiga presidieposterna i fullmäktige.

Fullmäktiges ordförande blev Håkan Lindström (C). Till vice ordförande valdes Birgitta Orrebo (AFR).

Veteranen Elisabeth Yngström (S)valdes till andre vice ordförande, helt enligt alliansens förslag.

Det innebär att det svaga styret - det är 12-12 i mandatfördelning mellan alliansen och övriga partier - kan räkna med ordförandepostens utslagsröst i fullmäktige. (Totalt finns 25 mandat att fördela, Sverigedemokraterna har 3 mandat, men en stol är inte tillsatt)

Tillträdande kommunalrådet Mikael Westin (C) söker samförstånd och breda uppgörelser med oppositionen de kommande fyra åren säger han.

– Vi har bjudit in Socialdemokraterna till samtal både brett, öppet och transparent hur vi vill styra kommunen.

Men det nya styret kommer att prövas hårt lovar tillträdande oppositionsrådet Jonas Andersson, socialdemokraterna. 

– Det som är spännande är ju att de inte har en majoritet i fullmäktige för sin politik, så det förutsätter att de antingen förlitar sig på Sverigedemokraterna eller kompromissar med oss för att få igenom sina förslag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista