Domstolarna

Morddömd kvar i länet i 22 år trots utvisningsdom

1:52 min

En man dömdes år 1996 för mord på sin fru, till fängelse - och efter avtjänat straff utvisning på livstid. Men mannen är fortfarande kvar i Jämtlands län.

– Han har blivit utsatt för alla möjliga tvångsmedel från vår sida men det går inte ändå eftersom det krävs frivillighet, säger Ingela som arbetar vid gränspolisen i länet.

Sedan 2015 har myndigheterna i princip gett upp alla försök att utvisa mannen. Hemlandet Iran kräver att han går med på att självmant återvända, annars tar de inte emot honom. Mannen har hela tiden vägrat, och menar att han skulle riskera förföljelse om han återvänder. Europadomstolen för mänskliga rättigheter har vägrat pröva mannens fall.

Gränspolisen maktlös

Mannen har sökt nåd hos regeringen ett stort antal gånger för att få utvisningsdomen hävd, men flera regeringar under åren har gett avslag.
Idag lever och bor han i länet och gränspolisen är maktlös.

Att inte kunna utvisa mannen efter ett så grovt brott som mord, är något som skadar förtroendet för rättsväsendet anser Ingela vid gränspolisen.

– Om beslut efter beslut tas som ingen följer, och som polisen inte kan verkställa, är det ju något som är fel.

Det är vanligt att utvisningsdomarna inte går att genomföra, eftersom ett hemland kan vägra ta emot en person som motsätter sig hemlandets krav på att den frivilligt vill återvända. Sverige saknar dessutom avtal med många länder.

Får inte vistas i Sverige

Mannen hade anmälningsplikt fram tills för några år sedan, men är idag inte under särskild uppsikt av polis. Han får inte arbeta, studera eller vistas i landet, men har trots det bostad och deklarerat inkomster 2014 och 2015 enligt skatteverket.

Gränspolisen Ingela har svårt att se hur det ska gå att få mannen utvisad om inte Sverige börjar ställa högre krav på de länder som inte tar emot sina medborgare.

– Man kanske måste vara hårdare mot de länderna, säger hon.

* Frågan hur och vad svenska regeringar kan och vill göra hör du mer om i eftermiddag (ons) efter kl 17.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista