Samhälle

Lennart Skoog (S) om dementa Gudrun: Vårdbehovet är det viktiga

2:57 min

Ordföranden i sociala utskottet på Ragunda kommun säger att Bergegården inte kan ta emot Gudrun förrän lokalerna renoverats.

– De rum som är lediga på Bergegården ska först och främst gå till dem som redan bor där och som just nu har undermåliga rum, det säger socialdemokraten Lennart Skoog, som är ordförande i sociala utskottet på Ragunda kommun. 

Det finns ett beslut i kommunfullmäktige att Bergegården ska renoveras men det har inte blivit verklighet trots att det gått några år sedan beslutet togs. 

– Jag kan bara beklaga att vi inte kommit till skott med den upprustningen. Planen är att när nya förskolan är färdigbyggd så ska dagiset byggas om till lägenheter för äldre. Sen byggs även Bergegården om. Målet är att det ska finnas 20 godkända platser på Bergegården, säger Lennart Skoog.

Vilka är grundkraven när kommunen bestämmer vem som ska bo var?

– Det primära är att den som ansöker om särskilt boende får sitt vårdbehov tillgodosett. Sen om det sker i Stugun, Hammarstrand eller Bispgården är en verksamhetsfråga.

Det kan ju vara så att demenstillstånd förvärras när man inte har kontakt med anhöriga, är det något ni tar hänsyn till?

– Det utgår jag från att man gör men jag har även förståelse för att man kanske inte alltid har möjlighet att tillgodose det. Det är trots allt vården som är det viktigaste, säger Lennart Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista