Bilden visar en järv på Skansen.
Järv på Skansen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Rovdjur

Järvstammen växer – mest i Jämtlands län

0:32 min

Den svenska järvstammen växer, visar Naturvårdsverkets årliga inventering. Hälften av föryngringarna i år skedde i Jämtlands län.

Antalet hittade järvhonor med ungar ökade från 97 förra året (2017) till 124 i år, uppger myndigheten på sin hemsida.

Nästan hälften av de säkerställda järvföryngringarna i Sverige i år, 56 stycken, härrör från Jämtlands län. Det är i sin tur nära på dubbelt så många, nästan 70-procent fler än förra året. Då dokumenterades 34 järvhonor med ungar i Jämtlands län.

I Norrbotten och Västerbotten återfanns i år 35 respektive 22 järvföryngringar, enligt Naturvårdsverkets sammanställning.

Järvpopulationen i Sverige uppskattas nu uppgå till totalt cirka 583 individer, jämfört med 522 förra året. Det är fortfarande under referensvärdet för vad myndigheterna klassar som gynnsam bevarandestatus för arten, vilket bedöms vara minst 600 järvar.

I hela Skandinavien hittades 181 järvföryngringar, honor med ungar, varav 124 i Sverige och 57 i Norge. För Norges del innebär det i stället en minskning av järvpopulationen på fem procent jämfört med förra året.

"Årets järvinventering har gått bra men att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera olika faktorer, som till exempel bristen på spårsnö. En bra hjälp i de snöfattiga södra delarna är länsstyrelsernas viltkameror och allmänhetens foto", säger Urban Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Järven har varit fridlyst i Sverige sedan 1969 men varje år skjuts ett antal järvar vid så kallad skyddsjakt, för att minska skador på främst renskötseln.

Tidigare var det brukligt att man under vårvintern spårade upp och avlivade järvungar direkt i lyan, för att reducera stammen, en metod som fortfarande tillämpas av myndigheterna i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".