Region Jämtland Härjedalen. Åsa Swee/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Åsa Swee/Sveriges Radio
Leende kvinna framför partiaffischer
2 av 3
Elin Lemon, Centerpartiet Foto: Åsa Swee/Sveriges Radio
Kvinna framför miljöpartiets affisch
3 av 3
Karin Thomasson, Miljöpartiet Foto: Åsa Swee/Sveriges Radio
Valet i Jämtlands län 2018

Styret i Region Jämtland Härjedalen klart

2:56 min

Det blir C, M, KD, L och MP som ska styra Region Jämtland Härjedalen i minoritet den kommande mandatperioden.

Den nya politiska ledningen består av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, som kommer styra regionen i minoritet då de tillsammans har 27 mandat av 55.

– Vi känner oss ganska starka ändå för vi har majoritet i både styrelser och nämnder och där är det mycket skarpa beslut som tas. Sedan kommer vi också öppna upp för att ha hållbara beslut som är starka, vilket gör att vi bjuder in oppositionen så de kan vara delaktig i besluten tidigare än vad man traditionellt gjort i Region Jämtland Härjedalen, säger Elin Lemon (C), regionråd.

Elin Lemon (C) poängterar att de inte kommer söka stöd hos Sverigedemokraterna. 

Det nya styret vill också öppna upp hälsovalet, som möjliggör för fler alternativa vårdutförare att etablera sig i länet. De säger också att de ska vara mer tillgänglig för personalen.

– Ska man styra så måste man se till att ledningen och verksamheten är på samma spår och går tillsammans, och det kommer vara det viktigaste arbetet, säger Elin Lemon (C).

Folkhälsofrågan och hälsofrämjande arbete, kulturfrågor och miljöarbetet var viktiga frågor för att Miljöpartiet skulle ingå i styret med alliansen. Men Miljöpartiets Karin Thomasson var inte helt nöjd med att det nu blir ett styre i minoritet.

– Nej det är inget optimalt styre, jag hade hoppats det skulle gå att få till ett majoritetsstyre men det gick inte, säger Karin Thomasson (MP). 

Vem som får titeln som regionstyrelsens ordförande är ännu inte klart, varje parti ska rösta fram sina kandidater först. Det som är klart är dock de fem partierna kommer ha en regionrådspost var. 

Såhär ser mandatfördelningen ut i regionen

Centerpartiet - 11 mandat

Moderaterna - 8 mandat

Kristdemokraterna - 4 mandat

Liberalerna - 2 mandat

Miljöpartiet - 2 mandat

Resterande partier:

Socialdemokraterna - 18 mandat

Vänsterpartiet - 5 mandat

Sverigedemokraterna - 5 mandat

Totalt 55 mandat i regionfullmäktige

Det politiska styret består nu av 27 mandat, och kommer därför styra i minoritet

Källa: Val.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista