Anna-Lena Fahlen, enhetschef Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand
1 av 2
- Det är bra främst för de boende men också för personalen och ekonomin att vi slipper sjukresor nu när vi ligger i anslutning till hälsocentralen, säger Anna-Lena Fahlen, enhetschef Nyviksvägens särskilda boende i Hammarstrand Foto: Marcus Frånberg
Henry Lindsten, 94 år trivs bra på Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand.
2 av 2
Henry Lindsten, 94 år trivs bra på Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand. Foto: Marcus Frånberg
Äldrevård

Enhetschef om nya äldreboenden: Man bygger för framtiden

2:58 min

Många kommuner satsar på att bygga moderna och centraliserade boenden för äldre och sjuka. Härjedalen sneglar just nu på Ragunda.

I Hammarstrand byggdes 2014  Nyviksvägens särskilda boende och där samlas både boende och hälsocentral under ett tak. Det ger färre sjukresor, ökad smidighet och minskade kostnader.

- Tidigare hade vi visserligen bara 1500 meter till hälsocentralen men det krävde ändå sjukresor som de boende nu slipper.

Boendet är modernt med en mycket väl tilltagen vinterträdgård som används flitigt vår och höst. Byggnaden som till delar liknar ett fjällhotell har 40 lägenheter om vardera 33 kvadratmeter.

Tvättmaskin och torktumlare finns i de stora badrummen som är anpassade för rörelsehindrade hyresgäster. Dessutom finns en kokvrå med kyl, micro och en mindre spis.

I Funäsdalen planeras för ett liknande stort och omfattande bygge - är det något särskilt de ska tänka på?

- Man ska tänka på att man bygger för framtiden. Även om man kan tycka att det är jättemodernt för de 80- 90-åringarna som bor här nu så kommer det en ny generation, säger Anna-Lena Fahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista