Skylt utanför Arbetsförmedlingen.
Ett antal tjänster kommer att flyttas till Arbetsförmedlingens nationella kundtjänst i Östersund. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Samhälle.

Arbetsförmedlingen drar ner besökstid på lokalkontor

1:44 min

Arbetsförmedlingens lokalkontor har för få besökare och för att möta omvärldens krav ska mycket av tjänsterna digitaliseras.

På Arbetsförmedlingen i Krokom träffar P4 Jämtland Mikael som försöker avboka ett planerat möte eftersom han fått jobb.

Det är så svårt att komma fram per telefon, så därför gick jag hit. Men nu är det tydligen bara öppet tisdag och torsdag här, säger Mikael i Krokom.

Det är kraven från omvärlden som gör att man digitaliserar mer. Enligt Arbetsförmedlingen vill också arbetssökande i allt större utsträckning använda appar och nätet på den tid och plats dom själva väljer.

Myndigheten står också med dyra lokalkostnader och vill flytta ihop med kommunerna på de orter det går.

Spontanbesök till lokalkontoren ska begränsas från nyår, men bokade besök blir kvar. Det här betyder att personalen på lokalkontoren i Hede, Sveg, Strömsund, Bräcke, Hammarstrand, Krokom, Svenstavik, Åre och Östersund ställs inför en del förändringar.

De kommer få arbeta mer med personer som har behov av kanske lite mer långtgående service. Mycket har ju kunderna själv gjort via våra digitala kanaler innan mötet, säger Christina Storm Wiklander på Arbetsförmedlingen.

Ingen anställd förlorar jobbet men ett antal tjänster i framförallt Krokom och Östersund kommer omplaceras till Arbetsförmedlingens nationella kundtjänst i Östersund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista