Anhörigvårdare utan hjälp från Strömsunds kommun

Stöd och hjälp till de som sköter om sina sjuka anhöriga i hemmet ser olika ut i länets kommuner. I Strömsund får anhörigvårdarna ingen hjälp, det tycker i alla fall Gun Persson i Stora Blåsjön.

- I början var det vård dygnet runt och jag kunde inte ta något jobb på grund av det, säger Gun Persson i Stora Blåsjön.

Hennes man drabbades av stroke för ett år sedan, när familjen tackade nej till en plats på ett sjukhem 20 mil bort upplevde Gun Persson att hon lämnades helt ensam.

Gun Persson är sannerligen inte nöjd med det stöd hon fått av kommunen. Först och främst vill hon ha ekonomiskt stöd eftersom hon spar några hundratusen kronor om året åt kommunen.

Man har talat om avlastning i Norge, men det blev inte så och inget annat erbjöds i stället.

Ingen hemtjänst alls har hjälpt till med vården, säger Gun Persson. Och hon har heller inte varit påstridig eftersom hon menar att man måste tjata sig till hjälp och det tar emot.

Vid Strömsunds kommun säger anhörigsamordnaren Sonja Lindmark att man kan få avlastning i hemmet och i särskilt boende. Och varför Gun Persson inte fått det kan hon inte förklara. Däremot kan man inte få ekonomiskt bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".