Björn
Foto: Per Lundström.
Rovdjursförvaltning

Jägareförbundet: Licensjakten på rovdjur är hotad

1:43 min

Svensk rovdjursförvaltning med licensjakt på stora rovdjur är hotad av ett nytt tolkningsförslag från EU-kommissionen. Det befarar Svenska Jägareförbundet.

– Det är den svenska licensjakten de vill åt. I stället ska folk på landsbygden anpassa sig till rovdjuren. Man ska stängsla in tamboskap. Ägarna ska skydda sin tamboskap mot statens vilt, säger Torbjörn Larsson som är ordförande i Svenska jägareförbundet.

EU-kommissionen har lagt förslag om att uppdatera sitt rådgivande dokument om strikt skyddade arter och hur förvaltning av dessa ska ske.

Förslagen är riktlinjer för hur EU:s art- och habitatdirektiv ska tolkas av medlemsstaterna. Även om det i första hand är jakten på varg som tjänstemännen på kommissionen vill komma åt, så kan förslaget påverka, eller helt stoppa licensjakten, på bland annat björn och lodjur.

– Absolut. Det kommer att drabba alla rovdjur, säger Torbjörn Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista