Brott

Många som utsätts för sexualbrott anmäler inte

1:57 min

Linda som bor i i länets glesbygd har blivit utsatt för sexuella övergrepp men inte anmält.

– Jag litar inte på rättssystemet, man blir ifrågasatt och har man inte åkt in till sjukhuset på engång för provtagning och dna så blir det ord mot ord, säger Linda till P4 Jämtland.

Olika studier visar att det är vanligt att personer som utsatts för sexualbrott ifrågasätts och att många offer känner skuld och skam.

Det är också svårare att anmäla övergrepp på mindre orter i länet där alla känner alla visar en ny rapport som P4 Jämtland rapporterat om och som Linda känner igen sig i.
   
När det gäller Lindas fall ska sexövergreppen ha skett i en relation med en äldre kille. När hon bröt upp var det efter en mycket våldsam händelse, berättar hon. 

– Han tog tag om min hals och han ströp mig tills det svartnade, han släppte till slut och däckade på sängen. Jag satt på balkongen och grät hela natten och tog första bussen hem på morgonen, säger Linda.

Statistik från BRÅ 2016, visar att endast 11 procent av de tillfrågade som varit med om en händelse som kan vara ett sexualbrott anmäler vidare till polisen. 

Kristin Larsén vid polismyndigheten i Östersund är chef för avdelningen som utreder sexualbrott mot barn och unga och ser den nya samtyckeslagen som ett bra verktyg.  

– Den sänder ut en signal mycket tydligare. Det här är ju ett samhällsproblem. Jag tycker man ska anmäla, och man kan alltid ringa polisen och rådfråga, säger Kristin Larsén.

– Det handlar även om att hitta förövarna, så att det får ett slut. Jag tror inte det är första och heller inte sista gången det händer.