vård
Sköterskemottagningen i Storsjö får sämre öppettider och slutar med hembesök. Foto: isabell Höjman/TT
Vård

Protester mot nedskärning av sköterskemottagning i Storsjö

2:21 min

Sköterskemottagningen i Storsjö får minskade öppettider och slutar med hembesök. Detta efter att Bergs kommun drar sig ur samarbetet med Region Jämtland Härjedalen.

Efter årsskiftet kommer sköterskemottagningen i Storsjö hålla öppet två dagar i veckan istället för fem dagar och helt sluta med hembesök. 

Beslutet har väckt starka protester bland annat hos personalen på sköterskemottagningen som anser att det nya upplägget inte är medicinskt säkert.

– Det känns jättetråkigt att man kör över befolkningen i den här bygden och saboterar en väl fungerande vård som vi har, säger Getrud Abrahamsson, distriktssköterska på mottagningen i Storsjö. 

Vad är du mest rädd för? 

– Att de inte ska få den vård de behöver och förtjänar, säger hon.  

Martin Göransson är hälso- och sjukvårdschef på Bergs kommun.  Han säger att antalet hemsjukvårdspatienter är såpass få att det inte längre är försvarbart att ha kvar den tjänsten i Storsjö. 

Vad händer med de patienter som finns kvar? 

– De kopplas till en sköterska som kommer att ha kontakt med dem utifrån behov. Det är oklart hur ofta. Omvårdnaden sköter hemtjänsten till största del, säger han. 

Kommer det bli en försämring för boende i området? 

– Det hoppas jag absolut inte. Då måste vi reagera. Vi kommer att följa det här dag för dag, säger han.  

Beslutet berör invånare i Börtnan, Storsjö, Ljungdalen och Skärkdalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista