Terroristutredningen i Strömsund

Åtal väckt i terrorutredningen – kemikalier skulle användas för att döda

1:31 min

Sex personer har åtalats för förberedelse till terroristbrott och brott mot finansieringslagen. Enligt åtalet misstänks de bland annat ha skickat pengar till islamiska staten, IS.

En av de åtalade är en 46-årig man med starka kopplingar till Strömsund, som var en av två orter där polisen koncentrerade sina insatser och där tillslag gjordes, den 30 april tidigare i år.

Mannens försvarsadvokat Thomas Olsson menar att 46-åringen har kunnat visa sig oskyldig.

– Min klient har lämnat en lång och detaljerad förklaring till hur han helt ofrivilligt kom i besittning av de här kemikalierna, säger försvarsadvokat Thomas Olsson och fortsätter:

– Den förklaringen har man utrett och samtliga utomstående har bekräftat hans förklaring.

Kemikalier, gasmask, bajonetter

Tre av männen åtalas för förberedelse till terroristbrott. Enligt åklagaren ska männen ha skaffat och förvarat sammanlagt 660 kilogram och 105 liter kemikalier, samt annan utrustning för att bland annat döda och skada andra människor.

Bland annat ska de förvarat en gasmask, bajonetter, stridsselar och stridshandskar.

Samtliga sex personer åtalas för brott mot finansieringslagen. Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska Statens, IS, verksamhet utomlands.

Fem av de sex sitter just nu häktade på olika platser i Stockholmsområdet. Den sjätte är hemmahörande i Strömsund. Samtliga kommer från Uzbekistan och Kirgizistan.

Alla åtalade nekar till brott. Huvudförhandling väntas hållas 7 januari och pågå till i början av februari.

Samma som London 2005

En av de kemikalier som tagits i beslag i terrorutredningen, väteperoxid, är ett välkänt bombmaterial. som bland annat användes i terrordåden i London 2005.

– Väteperoxid är förbjudet för allmänheten att inneha i koncentrationer över tolv procent, när man kan göra bomber av det. Det var framför allt det som användes för att göra bomberna på tunnelbanan i London, säger Henric Östmark, sprängmedelsexpert och forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Solna tingsrätt har polisen bland annat beslagtagit cirka fem liter väteperoxid.

– Det skulle motsvara ungefär en av de bomber man hade på tunnelbanan i London, eller lite mer, säger Henric Östmark.

I lägre koncentrationer används kemikalien bland annat som hårblekningsmedel och som desinfektionsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista