Simkunnighet

Barn utan simundervisning sedan badhuset i Krokom stängde

1:33 min

Efter att badhuset i Krokom stängde i oktober på grund av mögellarm har barnen i och kring Krokom varit utan simundervisning.

Efter att för höga halter av mögel mätts upp i luften i delar av byggnaden, stängdes hela badhuset i Krokom den 19 oktober. Seden dess har barnen i skolorna i Krokom, Aspås, Ås, Sånghusvallen Rödön och Dvärtsätt varit utan simundervisning.

Det är en bedrövelse. Simning är livsviktigt. Det är stora risker, framför allt de som går förskolan och ettan, tvåan och trean där det är jätteviktigt att ta tag i att det är då de lär sig, säger Monica Forsberg som är simlärare på badhuset i Krokom.

Monica Forsberg tycker att kommunen i stället borde skjutsat barnen till de andra tre badhusen i kommunen. Skolorna är skyldiga enligt skollagen att tillhandahålla simundervisning.

Enligt Birgitta Lundgren, barn- och utbildningschef i Krokoms kommun, visade den senaste mätningen på bättre värden i inomhusmiljön på badhuset. Därför väger de nu emellan att antingen öppna badhuset igen, eller att låta barnen få åka till andra badhus för att få sin simundervisning. 

– Vi hoppas vi kan ordna det här. Om vi då får göra mer intensivbad under en period så kan det vara en lösning för att alla ska nå simkunnigheten, säger Birgitta Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista