Marcus Frånberg rapporterar från stormen Jan i Åre.
1 av 2
P4 Jämtlands reporter Marcus Frånberg följer stormen Jans framfart i västra Jämtland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Åre Nationalarena i snöstorm
2 av 2
Åre Nationalarena under fredag förmiddag. Foto: Skistar.
Stormen Jan

Stormläget fredag – klass 1 varning i hela Jämtlands län

1:32 min

P4 Jämtland följer stormen Jans härjningar i länet.

Sveriges Radio rapporterar direkt

Fredag klockan 15.35 graderar SMHI ned stormen Jan till klass 1 i hela Jämtlands län.

Definition för Varning klass 1 hård vind med snödrev eller nederbörd: Medelvind från 14 m/s upp till 18 m/s tillsammans med minst 5 mm nederbörd (i smält form) inom 12 timmar. Alternativt medelvind från 14 m/s upp till 18 m/s tillsammans med snödrev. 

Under fredag förmiddag var 45 hushåll i länet strömlösa. Härjeån hade avbrott hos 42 hushåll i Bräcke och Sidsjö och ett hushåll i Sörbygden. EON hade ett avbrott som berörde två hushåll i Strömsund.

På torsdag kväll uppmättes orkanvindar på kalfjället. SMHI:s mätstation i Stekenjokk har registrerat en medelvind på 42 meter per sekund. Samma station mätte byvindar på 49,7 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7 sekundmeter.

Under natten mot fredag har stormen bara orsakat ett larm för räddningstjänsten. Det handlade då om Storsjöcupens fotbollsstaty på Opevägen i Odensala, som brandmännen fått surra fast.

Stormen har gjort att Bergs kommun ställt in skolskjutsarna på fredagen över Flatruet i västra Härjedalen. Ett tiotal elever som går i skola i Funäsdalen berörs. Kommunen har även stängt skolan och förskolan i Ljungdalen under fredagen.

Grundskolorna i Bräcke kommun har beslutat att elever som inte kan ta sig till skolan under stormen på fredagen får stanna hemma utan att få frånvaro för det. Det berättar rektorn på Gällö skola, Katarina Jorderud Strandberg, för P4 Jämtland. Skolor och fritidshem kommer att vara öppna, men för att inte riskera elevers säkerhet säger man att det är okej att inte komma till skolan om vädret är för dåligt.

Även Åre kommun meddelar att elever som inte kan ta sig till skolan på fredagen kan stanna hemma utan att få frånvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista