Läkare slutar Region Jämtland Härjedalen Östersunds sjukhus Oskar Knutsson
Läkaren Oskar Knutsson har skrivit rapporten om varför läkare slutar som en del av sin specialistutbildning. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Region Jämtland Härjedalen

Ständiga nedskärningar – orsak till att läkare slutar vid Östersunds sjukhus

3:32 min

Kritiken förs fram i en examensuppsats och ST-läkaren Oskar Knutsson anser att patientsäkerheten hotas.

– Känslan är att det hela tiden ska sparas pengar, men allting ska pågå som tidigare. Det sägs ju ofta att patientsäkerheten inte är hotad, men i mitt perspektiv stämmer inte det, säger rapportförfattaren och läkaren Oskar Knutsson.

Att flera fast anställda läkare väljer att sluta eller begär tjänstledighet är ett problem anser även läkarföreningens ordförande Annika Östling.

I sin kvalitativa undersökning har Oskar Knutsson intervjuat sex fast anställda specialistläkare som slutat de senaste åren. Förutom regionens dåliga ekonomi och ständiga besparingar så pekar läkarna ut brister i ledning och styrning som orsaker till att de sagt upp sig.

– Dom personerna jag har pratat med är specialistläkare som kan sina områden väl. När de försökt lyfta problem har de inte hörsammats. Det gäller frågor som rör patientsäkerhet också, och det ser jag som ett jättestort problem.

På Östersunds sjukhus finns det 372 läkartjänster, men enligt regionledningen saknas övergripande statistik på hur många fast anställda läkare som saknas. Det pågår en kartläggning för att ta reda på det.

Kostnaderna för hyrläkare på Östersunds sjukhus ökade dock med nästan tio procent under förra året, i motsats till primärvården där det minskat.

Oskar Knutsson efterlyser nu åtgärder där man tar vårdens brister på allvar. Exempelvis bristande läkarkontinuitet inom psykiatrin, som Socialstyrelsen uppmärksammade redan för nio år sedan.

– Är man självmordsnära och till exempel deprimerad och måste träffa nya människor hela tiden så är det nog lätt hänt att tappa förtroendet för verksamheten och bli trött på att dra samma historia om och om igen. Sjukvården handlar om relationer, förtroende och tillit och det finns en brist på sånt.

Oskar Knutsson har skrivit sitt arbete som slutarbete inför sin examen som specialistutbildad läkare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista