Trapphus
1 av 2
Trapphuset är rejält skadat och hantverkare stöttade på tisdagsförmiddagen upp trappavsatserna för att de inte ska rasa. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Trapphus
2 av 2
Sprängladdningen slog hål i golvet, skadade stora delar av inredningen och väggen mot ett badrum som trycktes in och flyttade både badkar och toalettstol. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Polis

Gängbråk kan ligga bakom sprängdåd i Östersund

1:30 min

Konflikter och narkotika kan ligga bakom sprängdådet i ett hyreshus i Östersund tidigare i veckan.

Explosionen inträffade natten mot måndag i trapphuset utanför en lägenhet i huset.

Där är en yngre man skriven. Han har bland annat tidigare avtjänat fängelsestraff för mordförsök efter att med kniv ha skadat en annan ung man.

De två som bor i lägenheten är väl kända av polisen och har båda dömts för bland annat narkotikabrott.

Vid sprängningen fick både trapphuset och lägenheten omfattande skador och hyresgästerna evakuerades till annat boende under tiden skadorna reparerades.

Polisen är fortfarande mycket förtegen om utredningen och vill varken kommentera om det finns någon misstänkt för sprängdådet eller att en person som tidigare dömts för våldsbrott är skriven på adressen.

– Det ingår i förundersökningen och är inget man kan uttala sig om, oavsett vilket brott det gäller. Vad personerna i fastigheten har för bakgrund vill jag inte heller uttala mig om, säger polisens förundersökningsledare Peo Boson till P4 Jämtland.

De övriga hyresgästerna har enligt hyresvärden kunnat flytta tillbaka, men den mest skadade lägenheten där killen i 20-årsåldern bodde står fortfarande tom.

Det har tidigare förekommit bråk mellan olika ungdomar och markering av revir när det gäller droghandel i Östersund, säger Peter Wrangel på socialtjänstens uppsökandeteam.

– Man har exempelvis hotat folk, eller att: "de som säljer åt dig ska sälja åt mig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista