Britta Johansson Norgren.
Britta Johansson Norgren. Foto: Mario Facchini/AP/TT
Längdskidor

Britta Johansson Norgren bäst genom tiderna

Britta Johansson Norgren från Östersund tog en historisk seger i långloppscupen i österrikiska Seefeld.

Lördagens seger i långloppscupen är svenskans 16:e triumf och därmed passerar hon schweiziskan Seraina Boners tidigare rekord på 15 segrar.

Hon går också upp på samma antal segrar som den segerrikaste på herrsidan, norrmannen Anders Aukland.

Senaste dagarnas kraftiga snöfall i Österrike gjorde att loppet i Seefeld var kortat från 60 kilometer till 40 kilometer.

Britta Johansson Norgren vann tävlingen med 27 sekunders marginal före norskan Astrid Öyre Slind och drygar ut ledningen i långloppscupen.

– När jag gick om Astrid med sex kilometer kvar att åka så fokuserade jag bara på min teknik och att försöka hålla henne efter mig i de sista stigningarna. Det var en tuff tävling, och jag tror att det kommer bli en ny jämn tävling mellan Astrid och mig i Schweiz nästa helg, säger Johansson Norgren till långloppscupens sajt.

Fem svenskor lyckades ta sig in bland de tio bästa i Seefeld. Förutom vinnaren Britta Johansson Norgren slutade Sofie Elebro på sjätte plats, Lina Korsgren blev sjua, Elin Mohlin åtta och Maria Gräfnings tia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista