Bert-Ola Bångman vid Offerdals SK.
Bert-Ola Bångman vid Offerdals SK. Foto: Sveriges Radio
Längdskidåkning

Lika vallning ska ge jämlik och hållbar skidåkning

1:47 min

Lika vallning för alla – för mer rättvisa skidtävlingar. Det verkar ligga i tiden, efter debatten kring giftiga skidvallor. Nu tar skidklubben Offerdals SK täten i ett pilotprojekt.

Som första skidklubb i Sverige kommer de vid nästa helgs skidklassiker Offerdalspropagandan att låta 13- och 18-åringar få sina skidor gemensamt preparerade av samma vallateam oavsett vilken förening åkarna tävlar för.

Det är ett resultat av debatten som varit om de dyra och giftiga skidvallorna och som bland annat fått Norges skidförbund att förbjuda fluorvallning för ungdomsåkare.

– Vi gör det här för utvecklingen av längdskidsporten mot en hållbar, jämlik och enkel väg att tävla på skidor. Längdskidåkning ska förknippas med hälsa och sundhet, inte giftiga vallor.

Det säger Bert-Ola Bångman vid Offerdals SK, som leder pilotprojektet som kallas "VallaLika" och som klubben driver i samarbete med två av de stora vallatillverkarna.

– Vi har fått otroligt mycket respons redan nu på sociala medier, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista