Thomas Widenstjerna
Thomas Widenstjerna, statsvetare. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Politik

Trots V-besked: Statsvetare tippar Löfven som statsminister

1:53 min

Att Vänsterpartiet i dagsläget inte är redo att stödja en S-ledd regering, förvånar inte statsvetaren Tomas Widenstjerna. Men han tror ändå Stefan Löfven blir statsminister.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedts meddelade under måndagen att de i dagsläget inte är beredda att släppa fram en S-ledd regering. De menar att överenskommelsen innehåller för mycket högerpolitik och att de utestängs från allt inflytande. Tomas Widenstjerna, statsvetare vid Mittuniversitetet, är inte förvånad. 

– Det har funnits en tendens genom hela den här processen att såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet glömts bort. Partier som inte på något sätt får vara med, det finns ju ingen självklarhet att man kommer stödja en regering då, säger han. 

På måndagen meddelade talman Andreas Norlén att statsministeromröstningen skjuts fram till på fredag. Men Tomas Widenstjerna tror ändå Stefan Löfven kommer röstas fram.

– Det räcker att Vänsterpartiet lägger ned sina röster. Sjöstedt sa också tydligt att "vi är ännu inte beredd att släppa fram", det tolkar jag som att man kan tänka sig att göra det under vissa förutsättningar. Stalltipset är att vi fortsatt kommer se Löfven som statsminister, säger Tomas Widenstjerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista