Två kvinnor mobilsurfar
Margit från Bredbyn, får stöd av IT-pedagogen Monica Andersson, Vid ett av sex digitala center som Krokoms kommun öppnat för invånarna. Foto: Håkan Lundqvist/Sveriges Radio

Krokom satsar för att göra fler digitalt delaktiga

1:39 min

Det digitala utanförskapet ska bekämpas i Krokom som nu satsar på så kallade digitala center i sex orter i kommunen.

Margit från Bredbyn, var en av de som var på plats i Änge bibliotek när det digitala centret öppnade där tidigare i veckan.

– Det är fantastiskt bra, minnet sviker ibland i min ålder och då behöver man bli uppdaterad, säger hon.

Krokom är en av 15 kommuner som fått pengar från internetstiftelsen och regeringen för att öppna så kallade Digidelcenter på sex orter i kommunen. 

Många står utanför den digitala miljön idag, de flesta är äldre.

– Runt 600 000 människor använder inte internet enligt nationella siffror, säger Monica Andersson som är IT-pedagog i Krokom.

Kontakter med företag, banker, och myndigheter förväntas trots det ske digitalt. Och många både vill och måste lära sig mer.

– Ofta hör man ju ”gå in på SVT Play” eller gå in på ”sr.se” och delta i diskussionen. Då kommer de ju inte åt det om de inte vet hur de ska göra, det är det som det här syftar till, säger Monica Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista