Demonstration på Treälvsskolan i Lit.
Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Skolelever i Lit protesterar mot att kompisar ska utvisas

1:54 min

På måndag förmiddag har elever vid Treälvsskolan i Lit, med stöd av lärare och rektor, organiserat en protest på skolgården mot utvisningen av sina skolkamrater.

Elever vid Treälvsskolan i Lit kommer på måndagen vid 9.30-tiden att, med teckningar och plakat, genomföra en protest mot att familjen Akbari med sina sex barn, utvisas till Afghanistan.

Protesten har skolans stöd men det är frivilligt för eleverna om de vill delta.

– Vi såg på Lilla Aktuellt och då var det två andra barn på en skola som också hade gjort det (protesterat) då gick jag och mina kompisar till rektorn och sa att vi också ville göra det, berättar en av initiativtagarna, Wille Lybeck, 12 år, som går i klass fem i Treälvsskolan.

Rektor Erika Dahlqvist säger till P4 Jämtland att protesten är ett sätt för barnen att på en konstruktivt sätt hantera det de känner. Det är också ett bra sätt att undervisa om hur samhället fungerar, eftersom det händer i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista