terror misstänkt rättegång
1 av 2
Enligt åklagaren ska männen bland annat ha skaffat kemikalier i syfte att bygga en bomb. Foto: TT
Stockholms tingsrätt Terrorrättegång
2 av 2
Poliser utanför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. I dag inleds huvudförhandlingen mot männen som misstänks skickat pengar till terrorgruppen IS och deltagit i förberedelser av ett terrorbrott i Sverige. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Åklagaren väntas yrka på flerårigt straff i terrormål

2:06 min

I rättegången i Stockholm där sex personer åtalats för terrorfinansiering, och tre av dem också för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige, ska det på måndagen hållas slutanförande.

Då kommer åklagaren lägga fram sitt yrkande om vilka straff männen bör få om de döms.

– Jag räknar med att åklagaren kommer yrka på cirka fem till sex års fängelse för min huvudman om han blir dömd för samtliga åtalspunkter, säger advokat Kristofer Stahre försvarar en av männen, som nekar till brott.

Vad tänker du om det?

– Nu är ju min uppfattning att han inte ska dömas överhuvudtaget, så det kommer inte bli aktuellt med påföljd för hans del.

Enligt åklagaren ska de sex åtalade männen ha fört över pengar som varit avsedda för personer som då stred för terrorgruppen IS i Syrien.

Tre av männen är också åtalade för att ha förberett ett attentat i Sverige.

Enligt åklagaren ska männen bland annat ha skaffat kemikalier i syfte att bygga en bomb.

Rättegången inleddes i januari och efter tio rättegångsdagar då domstolen bland annat hört förhör med de misstänkta, och olika expertvittnen inleds i dag slutanförandena.

Först ut är åklagaren, som då ska yrka på de straff han anser att domstolen ska döma ut om männen anses skyldiga.

Åklagare Per Lindqvist vill inte ge intervjuer under rättegången, men i ett av fallen som gäller terrorfinansiering sa han i rätten i förra veckan att han ansåg att straffvärdet där var ett års fängelse.

Alla sex åtalade nekar till brott.

Flera av försvararna har under rättegången sagt att det inte finns bevisning som stödjer det åklagaren påstår.

Advokat Thomas Olsson, som försvarar en av männen, säger att det blir en viktig poäng i hans slutanförande.

– Det viktigaste är väl det som inte har kommit fram: nämligen att det  funnits några planer på att bygga en bomb, eller att några pengar förts över till personer eller organisationer som det är förbjudet att föra över pengar till.

– I de delarna menar jag att åklagaren inte har fört någon bevisning som bekräftar de påståendena som åtalet anger, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista