Erika Dahlqvist rektor Treälvsskolan, Lit
1 av 2
Erika Dahlqvist rektor Treälvsskolan, Lit Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Demonstration på Treälvsskolan i Lit.
2 av 2
Demonstration på Treälvsskolan i Lit. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Rektor: Eleverna vill göra allt de kan för att kompisarna ska få stanna

1:53 min

Oro och sorg över skolkompisarnas utvisningsbesked gick enligt rektor Erika Dahlqvist över till kämparanda på Treälvsskolan.

Under måndagen protesterade skolelever i Lit mot att familjen Akbari med sina sex barn, utvisas till Afghanistan. Rektor Erika Dahlqvist berättar att skolans elever har svårt att förstå beslutet som tagits. 

– De har väldigt svårt att förstå hur det finns vuxna människor som kan bestämma en sån sak att de inte får bo kvar här och gå på våran skolan, säger Erika Dahlqvist rektor på Treälvskolan i Lit. 

Hon berättar att skolans elever själva hänvisar till barnkonventionen och ifrågasätter om beslutet verkligen är för barnens bästa. 

Blir det en allmän oro på skolan när sådant här inträffar? 

– Givetvis, när vi gick ut med det tråkiga beskedet så var den första reaktionen sorg. I princip alla elever grät, även personal. Sen gick det över till den här kämparandan, berättar Erika Dahlqvist. 

Är det viktigt att man tar tag och gör något? 

– Jag tror det är väldigt viktigt för eleverna att de ska känna att de åtminstone försöker göra allt de kan, de vill göra allt som står i deras makt, för att kompisarna ska få stanna kvar i Sverige, säger Erika Dahlqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista