Busstationen i Svenstavik och fastighetschefen Mattias Persson.
-- Vi har samma problem som dom har på busstorget i Östersund, säger Mattias Persson, fastighetschef på Bergs hyreshus AB. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio

Övervakningskamera ska stoppa skadegörelse i Svenstavik

3:06 min

För första gången någonsin ansöker Bergs kommun om att sätta upp en övervakningskamera.

Det är problem med inbrott och skadegörelse på busstationen i Svenstavik. Kvällar och helger blir det stökigt när många ungdomar samlas.

– Det brukar vara ganska mycket skadegörelse och sånt, säger Ante som själv hänger på busstationen ibland.

Att busstationen blivit en samlingsplats för unga och att problemen med vandalisering har ökat det bekräftas av flera personer som P4 Jämtland pratar med i Svenstavik. 
 
 – Vi har samma problem som de har på busstorget i Östersund. Skillnaden är att där finns det polis och väktare och vi har ingenting här i Svenstavik, säger Mattias Persson fastighetschef på Bergs hyreshus AB. 
 
På dagtid är busstationen bemannad. Det är på kvällar och helger som problemen uppstår. Att låsa och stänga ner är inget tänkbart alternativ. Istället har man nu sökt första tillståndet någonsin för kamerabevakning i kommunens egna lokaler. 
 
Förhoppningen är väl att det ska verka lite avskräckande och att de inte ska hålla till där på kvällar och nätter. 

Även Svenstaviksbon Daniel Lundin tror att kameran kommer att ha en lugnande effekt.

– Det hoppas jag och det tror jag att det gör, säger han.

Ny lagstiftning har gjort att det är Datainspektionen som beslutar om tillstånd för kamerabevakning. Handläggningstiden är för närvarande över sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista