Det blir domen för de terrormisstänkta
Det blir domen för de terrormisstänkta. Foto: TT.
Terroristutredningen i Strömsund

Åklagaren: Minst åtta års fängelse och utvisning för de terrormisstänkta

1:54 min

Slutpläderingar pågår på måndagen för de sex personer som står åtalade för terrorfinansiering och förberedelse till terrorattentat.

Rättegången inleddes i januari och efter tio rättegångsdagar med bland annat förhör med de misstänkta och olika expertvittnen är det nu dags för  slutanförandena.

Det är totalt sex personer som står åtalade för terrorfinansiering till terrorgruppen IS. Utöver detta åtalas även tre av männen för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige.

Under rättegången berättar åklagare Per Lindqvist bland annat att enligt vittnesmål från SÄPO och FOI så har gärningsmännen haft tillgång till stora mängder av ytterst farliga kemikalier, som skulle kunna användas för att skapa bomber med förödande sprängverkan eller för att sprida gas. Man har även hittat gasmasker hos de åtalade, vilket enligt åklagaren stärker misstankarna om att man planerat att använda kemikalierna för att sprida gas.

Åklagaren menar att effekterna och skadeverkningarna av ett attentat med de insamlade kemikalierna skulle kunna ha överskridit dådet på Drottninggatan.

De sex männen står även åtalade för att ha överfört pengar till konton utomlands och enligt åklagaren finns det inga tvivel på att dessa pengar var menade till den Islamiska staten.

För de tre personer som står åtalade för förberedelse till terrorattentat yrkar åklagaren på minst åtta års fängelse. 

– Jag utgår från det straff som normalt sätt gäller för förberedelse till mord och det ligger i de allra flesta fall på mellan 4-5 års fängelse, säger han.

Men eftersom attentatet hade kunnat så drabba så många människor menar åklagaren att straffet bör bli det dubbla - alltså 8-10 års fängelse.  

Åklagaren yrkar även på utvisning för samtliga sex personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista