Skidåkare plogar sig ner för en störtloppsbana för att ploga undan snö
Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Alpina VM

Hasarna förbereder backarna under alpina VM

1:22 min

170 volontärer jobbar med att hasa och skotta undan snö från banorna under alpina VM i Åre.

På alpina VM i Åre finns ett gäng hjältar som jobbar dag och natt för att flytta snö - enorma mängder snö - från banorna för att tävlingarna ska kunna genomföras.

Med snöskyfflar och spadar har de handskottat bort all nysnö som fallit under helgen. Natten mot lördag kom det en decimeter snö, och i herrarnas störtlopp som är 3 km lång och 100 meter bred innebar det 30 000 kubikmeter snö som skulle bort.

– Först och främst vill du ta bort all lössnö så att det inte är farligt för åkarna om de åker ur. Sedan att få ett fint underlag och helt enkelt göra det bra för åkarna, säger hasaren Olle Andreasson från Göteborg.

Närmare 300 personer jobbar med att hantera snön i tävlingsbackarna under VM. Av de är det 170 volontärer som skottar och hasar. Till hands har de 400 spadar och snöslädar och handhållna motordrivna snöskovlar. Tyngre fordon används endast i undantagsfall i tävlingsbacken då de lätt förstör det hårda underlag som behövs för rättvisa tävlingar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista