Hans-Christer Holmberg
Hans-Christer Holmberg, professor vid Mittuniversitetet och Nationellt vintersportcentrum Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio

Smart plåster ska öka skidåkares prestation

2:37 min

I ett europeiskt forskningsprojekt utvecklas just nu "smarta plåster", som mäter puls, temperatur och andningsfrekvens hos skidåkaren.

Plåstret är än så länge bara på forskningsstadium. Men Hans-Christer Holmberg, professor vid Mittuniversitetet och Nationellt vintersportcentrum menar att plåstret skulle kunna användas inom sjukvården, men också av både av eliten inom alpint och skidåkning, eller av motionärer. 

– Det här kan kommunicera med en smartphone och man kan hämta in diverse olika signaler. Det kan vara hjärtfrekvens, andningsrörelser eller rörelser av kroppen på olika sätt, säger Hans-Christer Holmberg, professor vid Mittuniversitetet och Nationellt vintersportcentrum.

Tanken är att plåstret ska öka prestationen för användaren. Men det skulle också kunna användas för att få fram mer information till publik och media, genom att exempelvis visa vilken puls åkaren har. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista