Prognosen: Många fler vindkraftverk i år

1:17 min

Förra året byggdes 200 nya vindkraftverk i Sverige – och i år väntas ytterligare 600, enligt prognoser från branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Investeringstakten i vindkraft ökar och de närmaste fyra åren kommer produktionen som i dag ligger runt 17 Twh vara 35 Twh i slutet av 2022.

Charlotte Unger Larsson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi, lyfter fram de politiska målen i energiöverenskommelsen 2016 som en stark förklaring till dagens investeringstakt i svensk vindkraft.

För att nå ett 100-procentigt förnybart elsystem till 2040 kommer det årligen att krävas runt 9-10 miljarder kronor. Pengar som i stor utsträckning kommer utanför landets gränser.

– Vi har sett på marknaden att det blir fler stora aktörer och att det blir svårare med lönsamhet för de små. Och investerarna kommer i huvudsak från andra länder. Det handlar då mycket om pensionspengar, säger Charlotte Unger Larsson.

Vindkraftsutbyggnaden började i södra Sverige, men tar alltmer fart längre norrut där samtidigt det lokala motståndet på vissa håll är starkt för såväl ljudet från turbinerna som för hur de påverkar landskapsbilden.

– Och ska vi få något folk hit måste vi ju ha en natur som är värd att kalla natur, säger Henry Jönsson, som har sina rötter vid Fullsjön i Ragunda i östra Jämtland med ett hundratal kraftverk i närområdet.

Några kilometer bort planerar Jämtkraft att bygga ytterligare 45 vindkraftsverk med tillstånd att bli 230 meter höga. Den energin borde mer komma lokalsamhället till del, säger han.

– Nu har de tagit snart allt, nu tar dem luften ifrån oss också. Dem har tagit skogen, malmen och vattnet. Nu tar dem luften också.

Och så är jag förundrad över att de säger att det blåser mycket mer här än söderut. Men det blir ju mycket mer energiförluster under transporteringen härifrån av strömmen, säger Henry Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista