Wargentinskolan Jämtlands gymnasieförbund vice förbundschef Håkan Karlsson
Foto: Sveriges radio
NY LAGSTIFTNING

Jämtlands gymnasieförbund vill sätta upp 50 övervakningskameror

3:42 min

Syftet med kamerorna är att avskräcka personer från att begå brott i och i utanför skolorna.

Jämtlands gymnasieförbund har ansökt om att få sätta upp bevakningskameror på skolorna i Bräcke, Bispgården, Krokom, Åre och Östersund. Förhoppningen är att kamerorna ska ha en avskräckande effekt.

– V i tror att det har en ganska stor betydelse om man vet att det finns en risk att man blir upptäckt. Om man tänkt göra något som inte är särskilt lagligt, säger biträdande förbundschefen Håkan Karlsson till P4 Jämtland.

Därför planerar man nu att sätta upp totalt 50-60 kameror varav en tredjedel på Wargentinskolan i Östersund. Framförallt är det vid huvudingångar och där det rör sig mycket folk man kommer att montera upp kameror.

– Det kan bidra med väldigt mycket bra, men det finns också en negativ baksida. Ens mänskliga privatliv minskar ju, säger Emma Fasth som är elev på Wargentin.

Sedan den nya kamerabevakningslagen började gälla den 1 augusti 2018 har det kommit in totalt 330 ansökningar från hela landet till datainspektionen.

Enligt juristen Moa Nordqvist har ansökningarna om tillstånd för övervakning på skolor ökat sedan inspektionen tog över handläggningen från länsstyrelserna i höstas. Någon exakt siffra på ökningen finns i nuläget inte. Det inte heller självklart att skolorna får ett tillstånd.

– Generellt är det väldigt högt integritetsintresse när det gäller skolor. Det finns flera aspekter med det här. Framförallt handlar det ju om att det är barn som befinner sig där, barn anses som särskild skyddsvärda, säger Moa Nordqvist.

Men nu är det många skolor som söker tillstånd. Vad anger man för skäl?

– Det varierar lite, men som jag förstår det så finns det ett omfattande problem med skadegörelse på skolor, skolfasader och annan typ av kriminalitet.

Handläggningstiden för kameraövervakning är förnärvarande sex månader.

–  Vi håller på att upparbeta en ny organisation för att ta hand om ärendena och Datainspektionen har ännu inte tilldelats de resurser som behövs för den här verksamheten säger Moa Nordqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista