Italienskt brandplan.
Ett av de Italienska brandsläckningsplanen som sattes in under skogsbränderna 2018. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Skogsbränderna i Jämtland 2018

MSB vill upphandla brandsläckningsflyg

1:13 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslår att Sverige upphandlar ett eget brandsläckningsflyg.

Tanken är att mindre skopade plan ska upphandlas till sommaren 2020, enligt ett förslag som MSB lämnade över till regeringen på tisdagen.
 
Skopade plan kan fylla på vatten ur vattendrag utan att stanna och anses vara väldigt effektiva i just skogsbrandsbekämpning.

En eventuell upphandling av skopade plan har MSB tänkt som ett andra steg i en trestegsplan, där en nationell upphandling av helikoptertjänster ska vara på plats redan inför sommaren 2019. Ett avlägset tredje steg är att upphandla eller köpa större skopade plan.

Enligt Dan Eliasson, generaldirektören för MSB, är frågan om vattenbombning högt prioriterad.

– Det allra viktigaste just nu det är att se till att vi i Sverige har bättre förmåga att vattenbomba, att släppa vatten från luften vid skogsbränder, säger han till Ekot.

Det blir nu upp till regeringen att ta ställning till myndighetens förslag. Enligt MSB skulle en upphandling av mindre skopade plan kosta "tvåsiffriga miljonbelopp" årligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista