Lodjur / Karl Fredrik Yri
Länsstyrelsens vilthandläggare Karl Fredrik Yri, spårar än så länge lodjur på skoter. Foto: Heiko Junge/TT och Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
KAMERAÖVERVAKNING

Rovdjur inventeras med kameror när vintrarna blir snöfattigare

1:41 min

Mildare vintrar och mindre snö gör det svårare att spåra och inventera rovdjur. Därför sätter länsstyrelsen i Jämtlands län upp kameror.

Myndigheten vill komplettera dagens inventeringsmetoder med fasta och rörliga kameror. Kamerorna ska sättas upp under våren på platser där länsstyrelsen vet att djur brukar gå, det som brukar kallas växlar.

I dagsläget sitter det ganska många kameror i skogen eftersom jägarkåren varit flitiga på att använda dem. Framöver kommer det absolut vara en vanligare metod, säger vilthandläggaren Karl Fredrik Yri på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen behöver inget särskilt tillstånd för att sätta upp övervakningskamerorna så länge de följer Datainspektionens regelverk men det finns ett ansvar att se till att inte människor fastnar på film mot sin vilja.

Det kommer finnas information om var man kan vända sig om man tror att man fastnat på bild. Alla bilder som innehåller människor kommer vi radera, säger Karl Fredrik Yri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista