MIGRATIONSVERKETS NEDRAGNINGAR

Asylsökande familjer fick inte veta att de kan bo kvar

1:53 min

Migrationsverket har inte informerat asylsökande familjer som ska flyttas att de har möjlighet att bo kvar på orten om de ordnar egen bostad.

Totalt avvecklas och flyttas över 5 000 boendeplatser i landet varav 650 finns i Jämtlands län, de koncentreras nu till ett färre antal orter i de övriga tre norrlänen.

I samband med myndighetens nedskärningar och omorganisation har beskedet varit att familjerna måste flytta till anvisad ort.

 – De flesta känner till reglerna om eget boende, anser vi och tyckte inte att det var aktuellt med mer information i det här fallet, säger Åsa Becklin, kommunikatör på Migrationsverket till P4 Jämtland. 
 
Beskedet om neddragningarna kom i januari. De asylsökande fick information om hur avvecklingen ska gå till: flytta till anvisad ort med 14 dagars varsel, endast ett par resväskor med det viktigaste får tas med och ingen hänsyn tas till barnens skolgång.
 
Vad som inte informerades om är lagen om egen boende, den så kallade ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bo kvar om de själv ordnar och betalar för bostaden. 
 
Fyrabarnspappan Reza Husseini från Änge i Offerdal fick arbete i Storlien för någon vecka sedan. Han pendlar nu med buss och tåg, 28 mil tur och retur varje arbetsdag, för att kunna skaffa eget boende till familjen. 

– Jag åker klockan sju med bussen till Krokom, sedan tåg till Storlien. Jag hoppas vi kan bo kvar i Änge om vi kan hyra något, säger Reza Husseini.

Migrationsverket backar nu och säger att ny information om Ebo-lagen ska ges till de asylsökande. 

– Vi planerar att göra en riktad insats i den här frågan inom kort, säger Åsa Becklin.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Det brukar vara läge att göra det efter ett tag, det är så många saker som kommer i samband med en sådan här avveckling, när man vet att man ska flytta, är Åsa Becklins förklaring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista