LÄTTNADER I STRANDSKYDDET

Kommuner välkomnar strandnära bostadsbyggande

1:26 min

Samtliga kommuner i Jämtlands län välkomnar mer byggen vid vatten när regeringen lättar på reglerna i strandskyddet.

Strömsunds kommun, ser fram emot en kommande lagändring säger Anders Bergman som är miljö och byggchef i kommunen.

– Vi hoppas på lättnader att det går att bygga strandnära där det redan finns eller har funnits bebyggelse, säger han.

Det är nya inflyttade skattebetalare som ger klirr i kommunkassan och dem vill kommunerna locka med attraktiva tomter.
 
Banker och mäklare P4 Jämtland talat med tror dock inte att lättnader i regelverket ger någon större permanent inflyttning. Byggkostnaden för en normalvilla kommer fortfarande vara större än marknadsvärdet i en liten kommun och banken säger fortfarande nej till huslån. 

Östersund, Åre och Krokom som har nära pendlingsavstånd och högre marknadsvärden kan däremot vara undantag.

Mäklarna tror mer på fler fritidshusbyggen i småkommunerna. Vilket innebär mindre intäkter för en kommun, men kan också innebära att exempelvis matbutiken på orten kan överleva. 

Bygg- och miljöchefen Anders Bergman i Strömsund, en kommun som stadigt tappat befolkning i många år, menar att de får vara glada över vad som ändå byggs.

– Varje liten smula är positiv för oss, säger han.

Strandskyddet ingår i regeringspartiernas så kallade januariavtal som innehåller sammanlagt 73 punkter som ska genomföras den här mandatperioden.

Den här artikeln har ändrats i efterhand. P4 Jämtland uppgav felaktigt att Ragunda kommun var nöjd med den nuvarande lagstiftningen rörande strandskyddet och att det inte behövdes lättnader för strandnära byggande. Det var fel. Även Ragunda kommun vill tillåta mer bostadsbyggande nära vatten.

– Vi vill ha mer möjligheter att bygga längs med stränderna utifrån det regelverk som är idag. Det har vi även tagit beslut om i bygg- och miljönämnden, vi är inte nöjda som det ser ut idag, säger det centerpartistiska kommunalrådet Mikael Westin till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista