LÄNSSTYRELSEN SLARVADE BORT VALBLANKETT

SD får ny vågmästarroll i Ragunda

2:20 min

Sverigedemokraterna får en vågmästarroll även i Ragundas kommunstyrelse. Det står klart efter måndagskvällens extrainsatta kommunfullmäktige.

Det var extra allt i Ragunda på måndagskvällen när extra kommunstyrelse avlöstes av extra kommunfullmäktige. Bakgrunden är den av länsstyrelsens bortslarvade valblanketten som gjorde att man efter valresultatet hösten 2018 felaktigt trodde att Sverigedemokraterna, som fick tre mandat, endast hade två valbara kandidater.

Eftersom det saknades ett mandat när alla personer skulle tillsättas i styrelser och nämnder i höstas riskerar misstaget få till följd att alla förtroendevalda måste väljas om i Ragunda kommun. Mängder av redan tagna beslut, som bygglov och annat, kan dessutom bli ogiltiga.

Den styrande konstellationen Centerpartiet, Allt för Ragunda och Kristdemokraterna föreslog som lösning att utöka kommunstyrelsens ledamöter, så att de även fortsättningsvis har en valteknisk majoritet där.

– Vårt förslag att utöka kommunstyrelsen från 11 till 13 personer ska utredas, beslutade fullmäktige. Nu får Sverigedemokraterna sin vågmästarposition, säger Mikael Westin (C) och fortfarande kommunstyrelsens ordförande på måndagskvällen.

Höstens val i Ragunda blev en rysare när Socialdemokraterna gick kraftigt bakåt och Centerpartiet istället framåt.

Av kommunfullmäktiges 25 mandat fick Centerpartiet 8, Kristdemokraterna 1 och Allt för Ragunda 3 och de bildade ett minoritetsstyre i kommunen med 12 mandat i fullmäktige.

Socialdemokraterna fick 9, Vänsterpartiet 1 och Sverigedemokraterna 3 mandat – men vad man trodde då kunde SD bara besätta 2 av dessa mandat. Men det har nyligen visat sig felaktigt eftersom även det tredje mandatet har ett godkänt namn. Något som länsstyrelsen Jämtland nu kommit till rätta med. Trots att dessa tre partier tillsammans får 13 mandat är det inte aktuellt med en ny majoritet i Ragunda.

– Jag blev omvald ikväll, så de har väl förtroende för mig, säger Mikael Westin (C).

Att alla 25 fullmäktigestolarna nu är besatta påverkar hur mandaten till det viktigaste politiska organet kommunstyrelsen fördelas. Det blir nu fem från det rådande blocket med C, AfR och KD, fem från S och V – samt en från SD som får vågmästarrollen även där.

När det stod klart att samtliga mandat nu är tillsatta enligt höstens valresultatet har frågan om alla beslut som tagits sedan den 1 januari är giltiga. Men det ska de vara enligt Westin.

– Nu har vi säkrat upp så den nya kommunstyrelsen kan täckas upp med den gamla kommunstyrelsen. Vi har säkrat med hängslen och livrem vilket var tvunget före den 17 mars då överklagandetiden går ut, säger Mikael Westin (C).

Fortfarande är det osäkert om det kommer att bli fler personer i kommunstyrelsen eller inte. Den styrande minoriteten vill att det ska bli 13 personer istället för elva. Det ska utredas och ett beslut kommer senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista