KLIMAT

Vintermästerskap hotas av varmare klimat

1:42 min

Varmare klimat kan hota kommande vintermästerskap i framtiden. Under torsdagen diskuterades frågorna på ett hållbarhetsseminarium i Östersund.

I Östersund pågår just nu Skidskytte-VM och tidigare i februari hölls alpina VM i Åre. Samtidigt blir klimatet varmare och osäkerheten större hur framtida vintermästerskap ska kunna arrangeras. 

– Det går inte att undgå att se att det händer saker. Dels med snön, blåst och andra väderfenomen. I det ligger hur vi kan producera och lagra snö på ett helst klimatsmart sätt, säger Karin Mattsson. 

Men om ni hamnar där, har ni någon alternativ plan? 

– Vi har rullskidor men vi har inte diskuterat det som ersättning för skidor på snö. Jag tycker att det viktigaste i det här läget är att jobba för att vi aldrig ska hamna i ett sådant läge.

Kommer vi ha skidtävlingar i framtiden? 

– Det hoppas jag verkligen. Det är en del av våran naturtillgång, både skidor, fjäll och kompetensmässigt. Det vore förfärligt om det blev på annat sätt.  

Det är Skidskytte-VM tillsammans med klimatorganisationen We Don't Have Time och Vinnova-initiativet Peak Innovation som står bakom hållbarhetsseminariumet som arrangerades under torsdagen på Storsjöteatern i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista