Foto: TT
Sveriges Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Foto: Anders Wiklund/TT
skidskytte-vm 2019

Guide: Upplagt för nya svenska medaljkramar

1:21 min

Lördagens tävlingar vid skidskytte-VM i Östersund blir intensiva. Både damerna och herrarna kör stafett, och Sverige har bra medaljchans i båda. Radiosporten ger här förutsättningarna.

Vad: Stafetter, damer och herrar
Hur: Fyra åkare kör för varje lag, varje åkare skjuter en gång i liggande och en gång i stående. Tre extraskott vid varje skjutning
Vi sänder: Damernas lopp kl 13.15 och herrarnas lopp kl 16.30
Kommentatorer: Bengt Skött och Carl Johan Bergman

Damstafetten

Svenska damlaget: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg.

Sverige är en av favoriterna till guldet. Hanna Öberg och Mona Brorsson visar glimrande form och Anna Magnusson har också haft några toppar under VM. Linn Persson som kör förstasträckan har också gjort ett bra VM.

- Svenskt damskidskytte har aldrig varit bättre, sa Hanna Öberg på presskonferensen inför stafetten.

Sverige ställer upp med samma lag som tog OS-silver ifjol. Norge får väl ändå ses som favoriter med Solemdal, Tandrevold, Eckhoff och Röiseland. Tyska åkarna har visat fin form i Östersund och blir att räkna med i stafetten. De ställer upp med Hinz, Hildebrand, Herrmann och Dahlmeier. Frankrike blir också att räkna med, likaså Italien som har Vittozzi och Wierer i laget, men övriga två håller inte samma klass.

- Sverige har ett stabilt lag igenom, det är det som man tittar på i stafetter. Jag tror Sverige blir trea, säger Carl Johan Bergman.

Carl Johans tips:

1) Tyskland
2) Norge 
3) Sverige

Herrstafetten

Svenska herrlaget: Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Sverige vann sensationellt OS-guld för ett år sedan. Och Sebastian Samuelsson säger inför stafetten att detta svenska lag är bättre än det som vann OS-guld. Så Sverige är en stor medaljkandidat även på herrsidan. Sebastian Samuelsson är i toppslag och Jesper Nelin har åkt stabilt i VM. Det störst frågetecknet är kanske veteranen Fredrik Lindström på förstasträckan som missat i stort sett hela säsongen med körtelfeber och gjorde comeback för en vecka sedan.

Även på herrsidan får Norge ses som den stora favoriten. Birkeland på första sträckan är väl den enda som inte tillhör absoluta världstoppen. Sen har Norge Christiansen samt bröderna Bö. Frankrike kan mönstra i stort sett lika vasst lagt med Guiggonat, Fillon Maillet, Desthieux och Martin Fourcade. Tyskland blir också att räkna med då man har nyblivne världsmästaren Peiffer i laget och Benedikt Doll på sista sträckan. Österrike och Italien får ses som outsiders om medaljerna.

- Det blir otroligt tufft för Sverige att ta medalj, för det är väldigt många bra lag med, säger Carl Johan Bergman.

Carl Johans tips:

1) Tyskland
2) Norge
3) Frankrike

Resultat:

Så gick det på OS 2018

Damer
1) Vitryssland 
2) Sverige
3) Frankrike

Herrar
1) Sverige
2) Norge
3) Tyskland

Så gick det på VM 2017

Damer
1) Tyskland
2) Ukraina
3) Frankrike

Herrar
1) Ryssland
2) Frankrike
3) Österrike

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista