Skidskytte-vm 2019

Guide: Hanna Öberg kör för sin fjärde VM-medalj

1:36 min

Söndagens masstarter avslutar skidskytte-VM i Östersund. Hanna Öberg jagar sin fjärde medalj i detta mästerskap. Radiosporten ger här förutsättningarna.

Vad: Masstarter, damer och herrar
Hur: De 30 främsta åkarna får vara med. Fyra skjutningar, vid varje bom blir det en straffrunda
Vi sänder: Damernas lopp kl 13.15 och herrarnas lopp kl 16.00
Kommentatorer: Bengt Skött och Carl Johan Bergman

Damernas masstart

Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson kör för det svenska laget. Hanna Öberg jagar sin fjärde medalj i VM och Mona Brorsson jagar sin första individuella medalj, det har varit snubblande nära flera gånger för henne i detta VM.

Några andra favoriter: Marte Olsbu Röiseland från Norge har visat fin form i VM och tagit medalj efter medalj, Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, har varit framgångsrik i masstarten i världscupen. Paulína Fialková, Slovakien, som har varit på pallen i två av tre masstarter i världscupen den här säsongen. Laura Dahlmeier som varit på pallen flera gånger här i Östersund, blir det högst på pallen nu?

- Jag tror Hanna Öberg tar en medaljplats, jag tror hon är revanschsugen efter gårdagens mindre lyckade skytte, säger Carl Johan Bergman.

Carl Johan Bergmans tips:

1) Laura Dahlmeier, Tyskland
2) Marte Olsbu Röiseland, Norge
3) Hanna Öberg, Sverige 

Herrarnas masstart

Sebastian Samuelsson är den ende herråkaren som får åka. Han har tagit en VM-medalj i singelmixedstafetten och har visat fin åkform i Östersund. Däremot har skyttet inte stämt helt. Får han till skyttet så kan han ta sig upp på pallen.

- Skjutformen är inte så god på Sebastian, så tyvärr räcker det inte till pallen, säger Carl Johan Bergman.

Favoriterna: Johannes Thingnes Bö, Norge, som har vunnit två av tre masstarter i världscupen i år och har ett guld och ett silver i distansen från tidigare VM. Quentin Fillon Maillet, Frankrike: Två brons hittills i mästerskapet och har varit på pallen i världscupens masstarter alla tre gånger. Arnd Peiffer, Tyskland, som tog VM-guld i distans och ingick i Tysklands silverlag i både mixedstafetten och i herrstafetten. Har väldigt många mästerskapsmedaljer men saknar en i just masstart.

Carl Johans tips:

1) Tarjei Bö, Norge
2) Quentin Fillon Maillet, Frankrike
3) Arnd Peiffer, Tyskland

Resultat:

Så gick det på OS 2018

Damer
1) Anastasija Kuzmina, Slovakien
2) Darja Domratjeva, Vitryssland
3) Tiril Eckhoff, Norge

Herrar
1) Martin Fourcade, Frankrike
2) Simon Schempp, Tyskland
3) Emil Hegle Svendsen, Norge

Så gick det på VM 2017

Damer
1) Laura Dahlmeier, Tyskland
2) Susan Dunklee, USA
3) Kaisa Mäkäräinen, Finland

Herrar
1) Simon Schempp, Tyskland
2) Johannes Thingnes Bö, Norge
3) Simon Eder, Österrike

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista