Arbetsförmedlingen

Myndigheter drar ner trots löften till landsbygden

1:56 min

Regeringen har sagt att staten ska öka sin närvaro utanför Stockholm. Men i dag väntas ett besked i motsatt riktning: vilka av Arbetsförmedlingens kontor som ska läggas ner i landet.

– Det slår emot våra orter som är i behov av de här myndigheterna som finns på plats. De är en del av vårt samhälle, säger Gunnel Jonsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Åsele i Västerbottens län.

Regeringen har börjat flytta statliga jobb från Stockholm och har utökat myndigheters verksamheter för att göra staten mer närvarande ute i landet. Regeringen uppskattar att det handlade om totalt 2 000 jobb under förra mandatperioden.

Men nu gör Arbetsförmedlingen neddragningar: det handlar om cirka 130 kontor och varslet gäller 4 500 anställda i hela landet.

– Arbetsförmedlingen försvinner och det är väl snart bara en förmedling kvar i Lycksele och Umeå kanske... Så är det, säger Bo Håkansson som bor i Åsele kommun.

– Det är den urbana människan som bestämmer och de vill inte kasta ut en massa pengar på landsbygden. Däremot kan man ju köra ut lite plakat: "Hela Sverige ska leva". Det är billigt.

Det är också fler myndigheter som av olika skäl drar ner på verksamheter. Hittills i år har Skogsstyrelsen varslat totalt 124 anställda om uppsägning runtom i landet, Bolagsverket i Sundsvall har varslat 40 personer, Migrationsverket stänger kontor och 92 anställda sägas upp.

Dessutom avvecklar Migrationsverket tusentals boendeplatser i landet när antalet asylsökande minskar. Myndigheten ska inte ha kvar nån verksamhet i Jämtlands län.

– De som fortfarande saknade uppehållstillstånd och låg under Migrationsverket har blivit flyttade härifrån, säger Susanne Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd i jämtländska Strömsund. Hon menar att flytten inte rimmar med regeringens ambitioner.

– Utifrån att vi behöver arbetskraft och behöver bli fler över huvud taget här i Norrlands inland gör ju att det rimmar illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista