Vägen som arbetsplats

Årebärgarn: Jag är rädd att bli överkörd

4:16 min

Överkörda varningstrianglar, trafikanter som tränger sig förbi. Den största risken för bärgare är den övriga trafiken säger Kent Jonsson, Åre i Trafikredaktionens serie.

Kent Jonsson arbetar som bärgare i Åre kommun. Ett jobb han tycker mycket om, som innebär mycket frihet men också att han måste vara beredd på att åka ut och jobba när som helst.

– Du får ju handskas mycket med folk, inte bara bilar. En del har panik när de fått punktering, hela världen rasar samman. Andra är ganska lugna trots totalkvaddad bil. Så det är helt olika.

Kent berättar att hans arbete är som tuffast när det är mycket trafik. För hans del innebär bytesdagar extra mycket arbete. Bytesdagar är när personer som är i fjällen ska åka hem och det samtidigt kommer nya som ska upp i fjällen. 

– Det är typ 20 000 personer som ska byta plats med 20 000 andra personer. 

Den största risken han ser i sitt arbete är övriga trafikanter. 

– Vi bärgar bland annat utanför E14 och det går ruskigt fort. Folk har tappat lite respekten. De tänker ofta på sig själva, att de ska fram och ingen ska stå i vägen. Långt ifrån alla beter sig så men det räcker att en av tio beter sig på det viset så är den livsfarlig. Alla måste visa hänsyn och ta det lugnt i trafiken, säger han till Trafikredaktionen Sveriges Radio. 

Kent berättar att han är rädd många gånger på jobbet just för att andra trafikanter visar så dålig hänsyn när de passerar. 

– Jag är rädd att bli överkörd av någon som inte fattar att vi står där. Vi försöker sätta ut lampor och föremål som ska sänka farten men det hjälper inte alltid. Jag har varit med om att folk kört över varningstriangeln och det händer att folk tränger sig förbi. Det är ingen lugn arbetsplats. Det gäller att hålla sig så säker som möjligt hela tiden.

Positivt och negativt med ditt jobb? 

– Det är mest positivt, man träffar och hjälper folk. De är glada och tacksamma för att man hjälper dem och det slår ju allt. Också naturen här uppe, när man är ute och åker. Och det negativa, ja, man kan ju inte bortse från farorna. Man är ju väldigt utsatt när man jobbar.

 


Denna artikel är en del i serien Vägen som arbetsplats, om människor med yrken som på olika sätt har vägarna som sin arbetsmiljö.

Kent Jonsson

Yrke: Bärgare

Arbetat på vägen: 35 år 

Ålder: 65 år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista