Förlustdrabbad tunnel

Fyra miljoner back för Bräcke kommuns skidtunnelbolag

2:24 min

Det kom färre än hälften så många skidåkare som tänkt till skidanläggningen förra året. Nu kallar kommunstyrelsen till krismöte.

Johan Loock (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Bräcke, är oroad:

– Nej men det är ju inte bra. Vi hoppas ju på att det ska gå mycket bättre. Bolaget går ju inte med vinst i dag, säger han.

Enligt det kommunägda tunnelbolagets årsberättelse hade man budgeterat för 20 000 besökare förra året – 8 000 kom. Flest besökare hade man i början av hösten, men det var inte tillräckligt många för att få till ett plusresultat. Även sponsorintäkterna blev väsentligt mindre än både budget och prognos.

Däremot blev personal- och energikostnader en miljon kronor mindre än beräknat. Trots detta, och trots ett lån på fyra miljoner kronor i början av förra året, så landar minusresultatet på drygt 3,7 miljoner kronor för 2018. Att verksamheten kommer att gå back ett bra tag till, det får man räkna med enligt Johan Loock.

– Det kommer att ta ett antal år innan vi ser riktigt bra siffror, säger han. 

Men enligt oppositionsrådet Theresa Flatmo (C) är det en nyhet att kommunledning räknar med en förlust i bolaget.

– Ja det är ingen som har varit med på den banan. Att det här kommer kosta tid och pengar. Att det kommer att kosta i många år innan vi är där vi ska, säger hon.

Nu kommer kommunstyrelsen sätta sig ner med företrädare för det kommunägda skidtunnelbolaget, Midsweden 365, för att diskutera vilka åtgärder som krävs för att få verksamheten på fötter.  

Hör mer om bakgrunden till skidtunnelbygget här: Skidtunneln som delar Bräcke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista