TELEFONFÖRSÄLJARE

Företag som ringer upp riskerar höga böter

1:54 min

Företaget Eld och Ventilation i Sverige AB kan bryta mot marknadsföringslagen då de ringer privatpersoner i Östersund för att vilja sälja rengöring av imkanaler och köksfläktar.

På sin webbplats varnar Östersunds kommun för samtalen efter att många hört av sig och upplevt det som att företaget övertagit ansvaret från kommunerna, och att rengöring är ett krav från kommunen. Ett krav som inte finns.
 
Och företaget kan bryta mot marknadsföringslagen. Den bedömningen gör Mattias Grundström som är jurist på direktmarknadsföringsnämnden.

– När det är så här många människor som hör av sig är det uppenbart att de uppfattar det som att de blivit lurade, säger han till P4 Jämtland.

Eld och Ventilation i Sverige AB har klandrats två gånger av direktmarknadsföringsnämnden, senast i februari. 
 
Samtalen har konstruktionen att de utelämnar viktig information som gör att köparen inte kan ta ställning till andra alternativ eller förstår att det inte är ett kommunalt krav. 

Företagets vd Johan Svensson är oförstående och anser inte att de gör något fel.

– Jag är oförstående till det du säger.

Men vad säger du om kritiken?
– Jag tycker det är jättetråkigt, men det är en så försvinnande liten del. Vi har 28 000 kunder, säger han till P4 Jämtland.

Men allt handlar om hur mottagaren uppfattar budskapet, i det här fallet ett stort antal personer, och det är helt avgörande för om det strider mot lagstiftningen säger juristen Mattias Grundström.

– Då tittar man bara på hur det uppfattas, säger han.

Vad innebär det för företaget om de bryter mot marknadsföringslagen?
– Påföljden för vilseledande marknadsföring är att de tvingas sluta, fortsätter de ändå kan de dömas till vite eller böter på 1-2 miljoner kronor. Det finns även en möjlighet att påföra böter eller föreläggande på max 10 miljoner kronor eller max 10 procent på föregående års omsättning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista