PÅSKMAT

Kocken vill se mindre geggigt och mer grönt på påskbuffén

1:54 min

P4 Jämtlands kock Johan Andersson tipsar om en liten men naggande god påskbuffé.

  • Äggtoddy
  • Inlagd sill med stjärnanis och citron
  • Ansjovis- och ägg i glas med brynt smör
  • Matjesilltårta
  • Gin- och enbärsgravad fisk med honungssötad senapssås
  • Inkokt lax med fluffig örtsås
  • Muffins med spenat och solrosfrön
  • Paj med varmrökt lax och sparris
  • Lax med ost- och örttäcke
  • Lingon- och chilimarinerad rostbiff
  • Helbakade rotsaker med rosmarin- och vitlökssmör
  • Janzon med kålrötter och purjo

 

Recept:

Äggtoddy -  2 drinkar

2 äggulor
3 cl sockerlag
1,5 dl färskpressad apelsinjuice
4 cl konjak

Solgul energikick!

 

Inlagd sill med stjärnanis och citron

Klassikernas klassiker! Köp inläggningssill och koka en lag med en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Smaksätt med vit-, svart- och kryddpepparkorn, lagerblad, skivad rödlök, strimlat citronskal, 1 msk citronsaft, två stjärnanis och lite rödbetsspad för den fina färgen. Lite skuren dill piggar alltid upp!

 

Anjovis- och ägg i glas med brynt smör

Koka äggen i fem minuter och hacka dem grovt, lägg i fina glas och toppa med lite dill, purjo och ansjovisfiléer. Bryn smör så det luktar ”nötigt” och häll över. Njuuut!

 

Matjesilltårta

Botten: 300 g kavring och 100 g smält smör. Mixa allt och tryck ut i en springform med bakplåtspapper

3 gelatinblad (blötlagda)
5 dl cremefraiche
2 hårdkokta ägg
175 gram matjessill i små bitar
100 g kokt potatis
1 dl finskuren dill och gräslök
salt o peppar

Riv kokt ägg och potatis. Smält gelatinbladen i lite av crème fraichen. Blanda med resten av crème fraichen och slutligen blanda ihop alla ingredienserna och häll över kavringen. Låt stå gärna över natten och garnera med t.ex lite stenbitsrom, hackad rödlök och dill. Sååå gott!

 

Gin- och enbärsgravad fisk med honungssötad senapssås 

Gör en blandning av lika delar socker och salt och gnid in fisken. Krossa några enbär och skvätt över lite gin. Låt stå framme ca en halvtimme så socker/salt-lösningen smälter. 

Senapssås:
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 tsk colmans senapspulver
1 msk vinäger
1 tsk honung
2 dl rapsolja och hackad dill

Blanda senapssorterna och häll försiktigt i olja under vispning, bland i dill, salta och peppra. Colmans senapspulver gör att det blir lite extra sting! En allroundsås att ha till det mesta. Prova att ta i lite majonnäs och servera till den varmrökta laxen eller kallskuret! 

Inkokt lax med fluffig örtsås

Koka en lag med: 
3 liter vatten
2 dl ättika (12%)
2 skivade morötter
2 skivade gula lökar
1 tsk vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
5 lagerblad
2 msk salt

Koka allt i ca fem minuter och lägg sedan ner hela laxen eller portionsstyckad. Ugnskoka till 50 grader innertemperatur. Låt svalna. Blanda två delar majonnäs och en del vispad grädde, vänd ner lite dill och gräslök och en skvätt dijonsenap.  Denna tröttnar man aldrig på!

 

Muffins med spenat och solrosfrön, 10 st

Så gott att ha som tillbehör, funkar lika bra på picknicken! Prova med att trycka ner din favoritost eller ört:)

3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
250 g kesella
1 msk ljus sirap
4 ägg
0,5 dl vatten

Fyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g bladspenat
Smör (att steka i)
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor

Fräs fyllningen mjuk i en stekpanna

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt övriga till en tjock smet. Fördela i smorda muffinsformar. Lägg på fyllning och strö över fröna. Grädda ca 30 minuter i 180 grader. Lossa muffinsen o låt svalna på galler

 

Paj med varmrökt lax och sparris

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Kör allt i en matberedare till en deg. Tryck ut den i en pajform och låt vila kallt en halvtimme. Förgrädda skalet i ugn på 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
10 cm purjolök i skivor
200 gam grön sparris i bitar
300-400 g varmrökt lax
Smör (att steka i)

Fräs purjolök och sparris lite lätt. Kanske dofta över lite curry som en extra swung..?:) Lägg i pajskalet.

Äggstanning:
100 g smakrik ost, tex parmesan, västerbotten
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
4 ägg
1,5 dl finhackad dill
salt o peppar.

Häll över och grädda ca 25-30 minuter

 

Lax med ost- och örttäcke

Mixa valfria örter med färsk spenat och ruccola, smakrik ost, olivolja och rostade solroskärnor till en smet. Lägg på lax och kör i ungen på 150 grader till 50 grader innertemperatur.

 

Lingon- och chilimarinerad rostbiff

Blanda 1/3 sweetchili med 1/3 lingonsylt. Gå sedan loss på kryddhyllan med dina favoritkryddor och smaksätt t.ex. med soja, curry, chilipulver, paprika, vitlökspulver och valfria örter. Strimla ner äpple, purjo, persilja och apelsinklyftor. Smaka av, det ska vara lite sötstarkt. Häll över rostbiff eller annat skivat kött som du gillar. Toppa gärna med lite ”råa” lingon. Låt stå och gosa en stund, servera och hör folkets jubel!

 

Helbakade rotsaker med rosmarin- och vitlökssmör

Ugnsbaka rotfrukter i 175 grader till en innertemperatur av 96 grader - rotselleri, potatis, morot, palsternacka. Vispa mjukt smör med massa vitlök, rosmarin, citronskal+ saft, svartpeppar och salt, och gotta in i de uppskivade rotfrukterna. Eller varför inte toppa med lite ruccola, sparris och örter och göra en ljummen sallad…:)

 

Grön Janzon med kålrötter och purjo

Förutom klassisk recept så strimla ner kålrot och purjolök, knasigt men gott!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista