Nödrop från gym och föreningar

Polisen har inte prioriterat antidopingarbete

3:33 min

Gymägare i länet har skickat ett nödrop till polischefen. Orsaken är att polisen under flera år inte prioriterat sitt arbete för att motverka dopning.

För gymbesökare dopar sig, det säger Christina Ravald, verksamhetsledare på Friskis och svettis i Östersund:

– Vi ser på nationell nivå. När det görs tester ute på gym i Friskis och svettis så är det många som åker fast, säger hon. 

Under 2018 stängdes 10 personer av efter dopningkontroller på gym som drivs av Friskis och svettis runtom i Sverige.

I Jämtlands län finns sedan flera år tillbaks ett nätverk som kallar sig för "100 procent ren idrott i Jämtlands län", där ett stort antal träningsanläggningar och föreningar finns med.

Där även polisen är med – i teorin – men som de senaste åren inte funnits med i praktiken. I ett brev till områdeschefen skriver nätverket att man sedan 2014 saknat ett fungerande samarbete med polisen.

Därför efterlyser nätverket att polisen återupptar sitt arbete och sina besök på träningsanläggningarna i länet.

– För oss har ju polisen kunnat bidra med kompetens, som inte vi besitter, säger Christina Ravald.

I samband med att polisen omorganiserades för fyra år sedan lades den så kallade brottsförebyggande gruppen ner i Östersund. Sedan dess har det varit oklart hur polisen ska jobba med antidopingfrågor.

– Det var lite otydligt om vem som skulle ta hand om de här brottsförebyggande frågorna efter det, säger Maria Könberg, kommunpolis i Östersund.

– Här behöver vi titta över så att det inte landar på en enskild person, som brinner för de här frågorna. Vi måste se över hur vi ska ta hand om det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista