BUSSOLYCKAN I HÄRJEDALEN

Chauffören frias efter bussolyckan utanför Sveg

1:51 min

På onsdagen meddelades domen mot busschauffören som åtalats efter bussolyckan utanför Sveg där tre ungdomar miste livet. Han frias från alla anklagelser.

Den 64-årige bussföraren stod åtalad för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik, men frias nu alltså i Borås tingsrätt från samtliga åtalspunkter.

"Tingsrätten har ogillat åtalen därför att det inte är visat att föraren har insett eller borde ha insett att han var så trött eller sömnig att det fanns en risk för att han inte skulle kunna framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Busschauffören kan därför inte anses ha agerat straffbart oaktsamt", skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten menar att mannen var trött  och att han därför haft nedsatt koncentration, men att han inte var medveten om eller insåg att han var så trött så att han inte kunde köra bussen på ett trafiksäkert sätt, och att han därför inte ska dömas. 

– Vi kommer nu att gå igenom domen noggrant och ta ställning till om vi ska överklaga till hovrätten eller inte, skriver Stefan Ekeroth, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Östersund, i ett pressmeddelande.

Det var den 2 april 2017 som en dubbeldäckad buss körde av vägen och välte på E45 söder om Sveg. Ombord på bussen fanns 59 personer, 52 elever i åttonde klass, sex vuxna samt chauffören.

Tre ungdomar dog och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård. Samtliga elever på bussen kom från Ängsskolan i Skene och var på väg mot en skidresa i Klövsjö. 

Busschauffören har hela tiden nekat till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista