STRÄNGARE REGLERING

Ny tobakslag innebär högre priser

1:27 min

Den nya tobakslagen som träder i kraft första juli kommer att innebära både dyrare tobakspriser och mer jobb för kommunerna.

Enligt den nya lagen krävs tillstånd och ökad tillsyn från kommunerna för att få sälja tobak, en kostnad som kommer läggas på butiker och restauranger som säljer tobak och som kommer att ge höjda tobakspriser.

– Om en vara kostar pengar för mig måste jag ju ta ut det på varan, jag kan inte höja priset på någon annan vara, säger Magnus Bardosen som driver en matvarubutik i Östersund till P4 Jämtland.
 
Tillståndet har sin utgångspunkt i alkoholtillståndsgivningen som står som modell för hur tobakstillstånden ska ges, och hur tillsynen ska ske.

Hemliga kontrollköp, tillsyn av försäljning, märkning, och marknadsföring kommer göras. Något som innebär mer jobb för kommunerna som ska sköta tillsynen.

– Det betyder betydligt mer jobb för kommunen, och det ska inte belasta skattekollektivet utan bäras av branschen, så står det också i lagen, säger Torbjörn Eriksson på tillståndsenheten vid Östersunds kommun.