Hundar

Hundbajspåsar ingen skitsak för Härjedalens kommun

2:15 min

Enligt ett förslag från samhällsbyggnadsutskottet så kommer både gratis hundbajspåsar och sopkorgarna för desamma att försvinna.

Samhällsbyggnadsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att inte köpa in nya hundbajspåsar att dela ut när lagret är slut.

Tio hundbajssopkorgar, där man även kan ta en ny hundbajspåse, tas bort i Sveg och Ulvkälla, enligt förslaget. Över 60 vanliga papperskorgar, där man även kan lägga hundbajspåsar, kommer dock att finnas kvar i kommunen.

Det kostar kommunen 70 000 kronor per år att köpa in, dela ut, tömma kärlen med hundbajspåsar och skicka till förbränning, det enligt ett pressmeddelande från kommunen.

- Det här är inte kommunal verksamhet. Det är principiellt fel att kommunmedborgarna ska subventionera andra kommunmedborgares husdjur, säger Lars-Olof Mattsson, moderat ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Hur poppis blir man som fritidspolitiker när man lägger ett sådant här förslag just den här årstiden?

– Att det är så illa med hundskit på gatorna visar att det här faktiskt inte fungerar, hade det fungerat hade vi inte haft den situationen, menar Lars-Olof Mattsson.