Ishockey

Henrik Lundqvist tackar ja till Tre Kronor

0:51 min

New York Rangers stjärnmålvakt Henrik Lundqvist, bördig från Åre, samt unga Vancouver-forwarden Elias Pettersson från Ånge tackar ja till spel i Tre Kronor inför VM i Slovakien i maj.

Den rutinerade stjärnmålvakten Henrik Lundqvist kommer av allt att döma till spel i ishockey-VM i Slovakien i maj. 37-åringen har tackat ja, bekräftar det svenska ishockeyförbundet på sin webbplats.

Den 37-årige stjärnmålvakten kommer från sin tyngsta NHL-säsong i karriären och missade Stanley Cup-slutspelet med sitt New York Rangers. Lundqvist spelade 52 av 82 grundseriematcher och noterades för totalt 90,7 i räddningsprocent, hans sämsta siffra på 14 säsonger i Nordamerika.

Platsen som Tre Kronors förstamålvakt i premiären mot Tjeckien i Bratislava den 10 maj lär därmed vara långt ifrån självklar för Lundqvist, OS-guldmålvakt 2006 och VM-guldmålvakt 2017.

Vancouvers Jacob Markström har tidigare tackat ja till VM-spel och konkurrerar om posten. 29-åringen spelade 60 NHL-matcher och stod för 91,2 i räddningsprocent.

Vid VM i Tyskland och Frankrike för två år sedan anslöt Henrik Lundqvist till Sveriges sjätte gruppspelsmatch efter att New York Rangers slagits ut i kvartsfinal i NHL-slutspelet. Förra året, då Sverige tog ett nytt VM-guld i Danmark, tackade Lundqvist nej på grund av en knäskada.

Någon som däremot inte kommer till spel i VM är stortalangen Rasmus Dahlin som efter sin säsong med Buffalo i NHL väljer att tacka nej.

Vancouvers backklippa Alexander Edler, från Östersund, hör också till dem som tackat nej till VM-spel denna gång.