INGEN PERSONAL NATTETID

Tre äldreboenden i Härjedalen sparas bort

2:00 min

Tre särskilda boenden för äldre med personal dygnet runt, Mobacka i Lillhärdal, Senioren i Sveg och Fjällglimten i Vemdalen, ska istället bli trygghetsboenden.

Härjedalens kommun väntas spara 800 000 kronor i månaden på förändringen. Dessutom finns helt nya planer för demensvården.

Inriktningen att ta bort vissa särskilda boenden för äldre beslutades redan 2015 men kommer att genomföras i vår efter socialutskottets väntade beslut på tisdagen, enligt ordföranden Lars-Gunnar Nordlander (S).

– Härjedalens kommun måste spara pengar. Vi hade ett underskott i fjol på 20 miljoner kronor, fick ett tillskott i år på nio miljoner som redan är på väg att ätas upp och det är inte rimligt, säger han till P4 Jämtland.

Det är ett 20-tal äldre som nu bor på de tre boendena med personal dygnet runt. Härjedalen har hittills bara haft särskilda boenden.

– De personer som har beslut på särskilt boende kommer att få det i fortsättningen också, men någon annanstans, säger Lars-Gunnar Nordlander (S).

Det blir i så fall flytt till Ytterhogdal, Funäsdalen, Hede eller Sveg. Frågan är hur dessa äldre medborgare klarar en sådan flytt.

– Ja, det antar jag att de gör. Förändringar är inte unika för Härjedalen. Men att man inte får sin vård på sin ort kommer förmodligen att uppfattas som en försämring.

Numera är det vanligt att kommunerna har en upptrappande skala som kan börja med trygghetsboende (en anpassad egen lägenhet med bara lite personal), korttidsboende (mer personal men ofta bara tillfälligt eller med regelbundenhet) och särskilt boende (permanent boende med dygnet-runt-personal).

– Vi kan spara mycket pengar på att inte ha personal nattetid. Det är väldigt dyrt. Nu tänker vi ställa om till det som idag kallas trygghetsboende med mindre personal.

Ingen i personalen väntas förlora sina jobb men man kan få andra arbetsuppgifter.

Även demensvården väntas förändras inom kort men där är planerna inte lika tydliga.

– Långsiktigt diskuterar vi våra demensboenden som är ganska små och inte är funktionella, som i Hede och Funäsdalen – demensboenden ska helst ligga i markplan.

Så de gamla som bor där får också flytta?

– Det kan bli så i en framtid men detta är än så länge bara en tanke, säger Lars-Gunnar Nordlander (S), socialutskottets ordförande i Härjedalen.