Brexit

Norrlänen förbereder sig för Brexit

2:00 min

Storbritanniens utträde ur EU kommer att få konsekvenser för de norrländska kommunerna – inte minst när det kommer till export och turism.

Det är fortfarande högst oklart vad som kommer att hända efter alla turer kring Brexit. Norra Sverige gör nu sitt bästa för att förbereda sig för vad som ska hända – och planera för hur relationen med Storbritannien ska se ut i framtiden.

– Jag har kontakter med svenska handelskammaren i London och sedan har vi ett samarbete via handelskammaren i Norrbotten där vi kommer att ta hit britter under våren för att säkerställa att vi har relevant information, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå kommun och som sitter i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting.

Regionkontoren i Bryssel får många frågor

De svenska regionerna bevakar EU-politiken också på plats i Bryssel genom sina regionkontor. Mikael Jansson, chef för Norrbotten och Västerbottens kontor, har fått många frågor om Brexit från hemmaplan.

– Just nu kan vi ju egentligen bara konstatera att det är väldigt oklart. Sedan har vi ju pekat på att ska man lyssna på vad Storbritannien har sagt och vad väljarna sa i Storbritannien så måste det bli ett hårt Brexit. Men samtidigt inser ju alla att det är en katastrof om det blir så, säger han.

"Storbritannien är som en katt i ett träd"

För att få tips på hur lokala politiker och tjänstemän ska hantera Brexit och relationen till Storbritannien i framtiden bjöd Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland in den brittiske politikern Graham Watson, som tidigare ledde den liberala partigruppen i Europaparlamenetet. 

– Jag tror att det är viktigt att man fortsätter att prata med Storbritannien. Storbritannien är för tillfället som en katt, som sitter fast uppe i ett träd, och vi måste varsamt locka på den att den ska komma ned, säger han.

Särskilt viktigt är det att behålla den nära kontakten med Storbritannien då han menar att det finns en möjlighet att de ändrar sig – och i slutändan kommer att stanna kvar i EU.