NYTT VÅRDAVTAL

Medlare kopplas in i förhandlingar om sköterskors löner

1:32 min

Tusentals sjuksköterskor och vårdpersonal väntar på ett nytt kollektivavtal. Men förhandlingarna går trögt och nu har medlare kopplats in.

– I nuläget står Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Sobona ( kommunala bolags arbets givarpart) långt från varandra, säger Roger Bergebo, som är facket Vårdförbundets ordförande i Jämtlands län.

Några fackliga krav är bättre löneutveckling och 10 000 kronor extra till särskilt yrkesskickliga, kortare arbetstid för nattarbetare i kommunerna och scheman med mer tid för återhämtning. 
 
Lars-Erik Olofsson (KD) är 1:e vice ordförande i Region Jämtland-Härjedalen. En region som dras med 1,3 miljarder kronor i underskott.

– För arbetsgivaren så önskar vi ju att förutsättningarna blir klara så att vi vet vad vi har att hantera. Personalen är vår viktigaste tillgång, det är viktigt att vi både kan behålla den och rekrytera ny, säger Lars-Erik Olofsson.

 Första april skulle det nya avtalet varit klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista